Hallo, Ik ben Sven (1981), echtgenoot sinds 2005 van Leen (1981) samen ouders van 3 (b)engels, Lore (2009), Maud (2011) en Briek (2013), ondernemer bij TUINEN MERT&co, actief moestuinierder alsook dierenliefhebber en hondenvriend .... Wonen sinds 2008 in Schellebelle, gehucht Bruinbeke, waar het nog gezellig landelijk wonen "op den buiten" is.
Zo ... denk zowat kort mezelf voorgesteld te hebben.
Ik hoop nog veel te kunnen schrijven over het leven in en om de tuin, te inspireren met leuke tips en weetjes.
Dit blog is in aanmaak, dus er zullen vast nog zaken beter / anders kunnen maar ik zie dit als één groot leerproces !
Stuur gerust een mailtje als je vragen hebt of wellicht een leuk onderwerp voor mijn blog wilt aandragen...
Voor nu : "Leuk dat je er bent ! "
De Onkruidarme tuin
Thuiskomen en heerlijk genieten van je tuin zonder meteen iets te hoeven doen: dat willen we allemaal wel !
Met deze tips blijf je het onkruid de baas !
1. Kies voor een gazon (en tuingeluk!)
Je tuin asfalteren of volgieten met beton is inderdaad een optie om het onkruid in de kiem te smoren, maar heel inspirerend is het niet...Groen is in elk opzicht de meest verfrissende keuze: voor het dierenleven, voor de afwatering, omdat het rustgevend werkt én omdat het een basisvoorwaarde is voor tuingeluk. Volgens de basisregel zou je tenminste twee derde van het tuinoppervlak met groen moeten vullen. Dat klinkt misschien veel, maar als je bedenkt dat een gazon ook onder die noemer valt, valt het op zich wel mee. Een gazon beslaat al snel een derde van je tuin en scheelt in onderhoud. Natuurlijk duikt er tussen de sprieten ook wel eens een onkruidje op, maar uiteindelijk heb je hier veel minder werk aan dan aan een bloemenborder !
2. Pak wortelonkruiden aan
Eenjarige onkruidjes trek je er zó uit, maar dat geldt helaas niet voor vast onkruid. Zeker lastpakken als heermoes, zevenblad en akkerwinde kunnen met hun wortelgestellen flink aan de wandel gaan en je leven behoorlijk gaan beheersen. Omdat de afgebroken wortels steeds opnieuw uitlopen is de strijd eigenlijk altijd verloren. geleerd over de aanpak van deze wortelonkruiden en het advies komt neer op deze drie punten:
A) Blijf de planten wegplukken en uitputten zodat ze niet de kracht hebben om zich te vermeerderen.
B) Wil je er echt vanaf, graaf dan de wortellaag van de betreffende border af en werp alle tuinplanten waarmee het wortelonkruid verweven is op de composthoop, nog beter in de GFT-container
C) Informeer bij de kweker naar planten met sterke wortelgestellen; deze overgroeien de wortelonkruiden waardoor je er eigenlijk mee leert leven...
3. Kies voor smalle voegen
Hoe meer voeg, des te meer onkruid zich ertussen kan nestelen. Een klinkerpad of – terras met veel en brede voegen trekt onkruid aan in optima forma. Een wat grotere strakke tegel van ca. 40 x 40 cm, met voegen van circa 2 mm breed, is een meer onderhoudsvriendelijke optie. Zorg wel dat de afwatering optimaal is door gebruik te maken van afwateringsgoten !
4. Wied op tijd, voorkom bloeiend onkruid
Met name in het voorjaar, als er nog veel kale grond te zien is, schieten de onkruidplantjes als paddenstoelen uit de grond. Als je dan pas na een paar weken weer eens besluit om een rondje te maken, kan je zomaar bloeiend onkruid aantreffen. Dit is een serieuze zaak want op deze manier is de onkruidplant in staat om zich voort te planten in je tuin. Maak dus wekelijks een rondje.!
Het plukken doe je met de hand; door te schoffelen haal je steeds weer nieuwe bloemenzaden naar het oppervlak, waar licht en lucht de trigger vormen voor nog meer nieuwe onkruidplantjes.
5. Plant bodembedekkers
Veel zand, weinig plant. Vroeger zag je dit soort tuintjes vaker, maar anno 2019 weten we gelukkig beter; daar waar zand is, nestelt zich nieuw leven. De kunst is dan ook om je bodem zo bedekt mogelijk te houden. Bodembedekkende planten zijn goud op dit gebied omdat ze met hun uitlopers de bodem razendsnel bedekken.
Tip !
Twijfel je of heb je vragen over bepaalde planten ? Vraag raad aan je tuinman of tuincentra ....
#onbezorgdgenietenvanjetuin#chillen#onkruidvrij