Tuinklap

Hallo, Ik ben Sven (1981), echtgenoot sinds 2005 van Leen (1981) samen ouders  van 3 (b)engels, Lore (2009), Maud (2011) en Briek (2013), ondernemer bij TUINEN MERT&co, actief moestuinierder alsook dierenliefhebber en hondenvriend .... Wonen sinds 2008 in Schellebelle, gehucht Bruinbeke, waar het nog gezellig landelijk wonen "op den buiten" is.

Zo ... denk zowat kort mezelf voorgesteld te hebben.

 

Ik hoop nog veel te kunnen schrijven over het leven in en om de tuin, te inspireren met leuke tips en weetjes. 

 

Dit blog is in aanmaak, dus er zullen vast nog zaken beter / anders kunnen maar ik zie dit als één groot leerproces !

 

Stuur gerust een mailtje als je vragen hebt of wellicht een leuk onderwerp voor mijn blog wilt aandragen...

Voor nu : "Leuk dat je er bent ! "

Wat te doen met afgevallen bladeren? 

Bladeren die op het gazon of in de vijver vallen kunnen best zo snel mogelijk worden verwijderd. Laat je ze liggen dan zal het gras eronder onvoldoende licht krijgen en verstikken en mos zal langzaam aan de overhand nemen ...Het is tevens een broeihaard voor schimmels !

Ook in de vijver laat je bladeren best niet drijven want na verloop van tijd zinken ze naar de bodem waar ze een laag organisch materiaal vormen. De sliblaag die jaar na jaar aandikt zorgt ervoor dat het water voedselrijker wordt, de ideale voedingsbodem voor de ontwikkeling van algen. Deze algen ontsieren niet alleen de vijver, ze belemmeren tevens de groei van zuurstofplanten. Door netten over de vijver te spannen kun je voorkomen dat afgevallen bladeren naar de bodem van de vijver zinken. Zijn ze toch in de vijver terecht gekomen dan kan je ze verwijderen met een schepnet.

 

Bladeren die in de plantenborders terecht komen, mag je met een gerust hart laten liggen. Daar vormen ze samen met ander organisch materiaal een mulch- of humuslaag die bijdraagt aan de kwaliteit van de bodem en dus ook aan de groei van de planten. Ze stimuleren bovendien het bodemleven en vormen een beschutte plaats voor egels en allerlei kleine dieren. Ook vogels hebben hier baat bij want tussen de bladeren wemelt het van de insecten en regenwormen.

 

Zelf bladcompost maken met bladeren uit de tuin

Het is herfst, het moment waarop de natuur een gedaanteverwisseling ondergaat. Bomen nemen maatregelen vooraleer de winter zijn intrede doet. Ze halen alle nuttige voedingsstoffen en de laatste restjes chlorofyl uit hun bladeren waardoor de groene bladeren verkleuren naar allerlei gele, rode en bruine tinten. De herfstbladeren hebben vanaf dan geen nut meer en dwarrelen neer op de grond waar een nieuw taak voor hen begint. Want ook na het vallen hebben ze nog een belangrijke functie.

 

Zelf bladcompost maken

Je kan de bladeren die op het gras terecht zijn gekomen verzamelen met een bladhark en wegbrengen naar het containerpark. Heb je zelf een compostvat dan kan je ze ook daar deponeren. Samen met het andere tuinafval worden ze afgebroken en omgezet om het volgend seizoen als mooi verteerde compost terug te keren naar de moestuin of plantenborder. Echter bestaat er nog een eenvoudiger manier om met enkel de bladeren een bodemverbeterende bladcompost te maken. Ideaal voor een kleine stadstuin zonder composthoop.

 

Hoe ga je werk?

Vooreerst dien je met een hark of bladzuiger alle bladeren te verzamelen. Bij gebruik van een bladzuiger zullen de bladeren al deels versnipperd worden wat het verteringsproces versneld. Bij voorkeur vergaren we bladeren van bomen die zich snel in compost laten omzetten. Hiertoe behoren de bladeren van bijna alle soorten loofbomen zoals wilg, populier, linde, es, kastanje, vlier, appel,... Bladeren die een jaartje langer over het verteringsproces doen door de looizuren die ze bevatten zijn die van de beuk, plataan en eik. Het looizuur kan worden afgezwakt door steenmeel of lavameel toe te voegen.

 

De afgevallen bladeren verzamel je het best 's morgens als ze nog wat nat zijn van de ochtenddauw. Het vocht zal het verteringsproces alleen maar ten goede komen. Doe de bladeren in een plastiekzak (vuilniszak of dergelijke) en doe er eventueel een handvol kalk bij om het verteringsproces extra te bespoedigen. Zijn de bladeren droog, sproei ze dan in de zak nog even nat. Natte bladeren kun je ook een heel stuk beter aanduwen. Doe de zak bovenaan eerst gewoon dicht met de hand en druk de massa even aan om de overtollige lucht er uit te laten. Zo krijg je veel meer bladeren in de zak.  

Knoop de zak vervolgens dicht en prik er nog enkele gaatjes in voor de toevoer van zuurstof (nodig voor het verteringsproces). Laat de zakken buiten staan maar niet in de volle zon. Heb je vorstgevoelige (kuip)planten in de tuin staan dan kun je deze zakken ook rond de wortelbasis leggen waar ze nog nuttig zijn als vorstweringsdeken.

 

Wat kan je doen met bladcompost?

Als het verteringsproces goed zijn werk heeft gedaan, dan beschik je al het komende voorjaar over kwalitatieve bladcompost, volledig gratis! Deze is voedsel- en onkruidarm waardoor het prima grond is om te mengen met scherp zand (ook wel rijnzand of metserzand genaamd). Ideaal als zaai- of stekgrond. Scherp zand is veel hoekiger waardoor lichte verwonding aan de stengels van de stekjes ontstaan. Hierdoor kan er callusweefsel gevormd worden wat resulteert in een betere wortelvorming. Bij zeezand zijn de zandkorrels veel meer afgerond en het bevat dan ook nog eens zeezout wat schadelijk is voor de ontwikkeling van de wortels. 

Bladcompost heeft veel minder voedingswaarde dan gewone compost maar kan toch uitstekend gebruikt worden als bodemverbeteraar. Je kan bladcompost van 2 jaar oud ook mengen onder potgrond. Door deze grond vervolgens onder de (moes)tuingrond te verdelen verbeter je het bodemleven en stimuleer je de groei van je planten. Strooi de bladcompost uit en hark het lichtjes in.....